Geschiedenis

Het schilderij, "Interieur van de Grote Kerk in Naarden", werd in 1850 vervaardigd door de Amsterdamse kunstenaar Jan Jacob Schenkel (1829-1900). 

Op het schilderij is een doorkijk van de Grote Kerk, met onder meer de zuiderbeuk met preekstoel, kerkbanken, de oude en hobbelige vloer, de gordijnen en de dooptuin, te zien. 

De directeur van Stichting Grote Kerk Naarden, Marlo Reeders, kwam het werk bij toeval op internet tegen en besloot tot aankoop ervan. Het kunstwerk bevond zich indertijd bij kunsthandelaar Simonis en Buunk te Ede, die bereid was het schilderij voor een "vriendenprijs" aan de Grote Kerk te verkopen.

Aldus werd het schilderij, mede met financiële steun van inwoners van Naarden (waaronder leden van de Facebookgroep "Naardenezen"), de Vrienden van de Grote Kerk en ABNAMRO Mees Pierson 't Gooi aangekocht.  

De formele onthulling van het werk, op de lokatie van waaruit Schenkel in 1850 in de Grote Kerk het schilderij vervaardigde, vond op 6 september 2017 plaats. 

Kunsthistorische gegevens

Beschrijving door Simonis en Buunk: "Interieur van de Grote Kerk in Naarden. Olieverf op paneel. 51.6 x 62.9 cm, gesigneerd: r.o."

Schenkel, die werd opgeleid door historie- en figuurschilders als Valentijn Bing en Jan Braet von Uberfeldt, woonde en werkte voornamelijk in Amsterdam. Zijn oeuvre omvatte met name kerkinterieurs en stadsgezichten. 

Schenkel was redelijk bekend in zijn tijd en exposeerde op diverse tentoonstellingen. Zijn werken bevinden zich onder meer in het Stedelijk Museum Alkmaar, Gemeentearchief Haarlem en het Zeeuws Museum in Middelburg. 

Klik voor meer informatie op deze link (Historiek).