Makelaar in Amsterdam

George Ernst August Sandtmann (Amsterdam, 26 december 1859 - Naarden, 18 oktober 1934) was de zoon van George Ernst August Sandtmann en Elisabeth Francina Hamel. Hij trouwde twee keer. Zijn eerste vrouw was Margaretha Knapp (1884). Na haar overlijden huwde hij Pauline Karolina Wiskemann. 

Sandtmann begon zijn loopbaan als handelsagent in Amsterdam. Hij werd in 1887 benoemd tot makelaar in tabak en aanverwante artikelen. Vanaf 1889 handelde hij daarnaast ook in onroerend goed, zoals huizen. Hij was toen zelf woonachtig in de Kerkstraat in Amsterdam. 

Omstreeks 1896 begon Sandtmann steeds meer interesse te tonen in de infrastructuur en bebouwing van het gebied rond de Ceintuurbaan en het Sarphatipark. 

In de jaren negentig was hij daarnaast uitgever van de Theaterkrant. Hij had ook belangen in de gecondenseerde melkfabrieken in Den Haag en Vreeland en de tabakshandel. Met ingang van 1 januari 1898 liet hij zich uitschrijven als makelaar in Amsterdam. 

Bouwer en makelaar in Naarden

Sandtmann verhuisde in 1898 naar Naarden. Hij richtte in datzelfde jaar de Maatschappij tot exploitatie van onroerende goederen "Zeker Bezit" te Naarden op en benoemde zichzelf tot directeur.  Hij toonde ook interesse in apotheken die niet door een apotheker uitgebaat werden.

Daartoe richtte hij in 1899 "De maatschappij tot exploitatie van apotheken 't Rode Kruis" op, waarvan hij commissaris werd.  In 1900 begon hij zijn werk aan de infrastructuur in Naarden. Hij pleitte in de Raad voor verharding van de Watersteeg, zodat hij daar villa's kon bouwen. 

Daarnaast liet hij de terreinen tussen de Zwarte Weg en de spoorbaan bebouwen. Als teken van erkentelijkheid werd een van de wegen die daar door hem waren aangelegd naar hem vernoemd, de Sandtmannlaan in Naarden (1906). Een andere straat die Sandtmann liet aanleggen was de latere Nagtglaslaan.  

Sandtmann maakte in 1907 deel uit van een commissie die zich ten doel stelde zoveel mogelijk steun en medewerking te verkrijgen om een adres aan de Minister van Oorlog te richten. In dit adres stond het verzoek forten van de eerste in de derde klasse te plaatsen. Hierdoor zou het mogelijk worden die gronden te  bebouwen. 

Sandtmann overleed in 1934 in zijn woning aan de naar hem vernoemde Sandtmannlaan op 73-jarige leeftijd. Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Bussum. Onder de aanwezigen bevond zich onder meer architect Wouter Hamdorff uit Blaricum.