P1310976


Inleiding

Villa (Huize) Vijverberg met koetshuis werd omstreeks 1883 gebouwd op de hoek van de Willemslaan en de Nieuwe 's-Gravelandseweg in de Bussumse wijk 't Spieghel. Zwaardemaker De villa (formeel adres indertijd: Nieuwe 's-Gravelandseweg 18) werd gebouwd op een heuvel, bestaande uit zand dat uit de aan te leggen tuin was gegraven.

Op deze wijze ontstond een vijver, daar waar het zand was verwijderd, de Kom van Zwaardemaker, naar de bewoner Klaas Zwaardemaker vernoemd.   

In de tuin werd een groot aantal bijzondere bomen en planten aangeplant. De villa brak men helaas in 1965 af en op het terrein kwam een eenheid van vijf appartementgebouwen in chaletstijl. De vijver is anno 2018 grotendeels volgegroeid en slecht onderhouden. 

Mr. Klaas Zwaardemaker

Zwaardemaker (Zaandam, 24 maart 1853 - Bussum, 31 maart 1914), die Villa Vijverberg liet bouwen, was een notabele, advocaat en gemeenteraadslid.Voverberg

Hij had van 1896-1903, als afgevaardigde van de Liberale Kiesvereniging, zitting in de gemeenteraad van Bussum. In 1903 zei hij zijn lidmaatschap op en trad hij uit de Liberale Partij.

In 1911 trachtte hij opnieuw gekozen te worden voor de gemeenteraad maar werd uiteindelijk niet toegelaten omdat twee niet-kiesgerechtigde personen op hem gestemd hadden. 

Zwaardemaker was onder meer bestuurslid van "Concordia", "Musis Sacrum", "Bussums Bloei" en (samen met burgemeester s' Jacob) de commissie voor de dan nog te bouwen openbare leeszaal. Hij overleed na een langdurig ziekbed op 61-jarige leeftijd en werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Bussum.