024

 


Inleiding

Op zaterdag 12 maart 2016 kon men deelnemen aan een door de gemeente Gooise Meren gesponsorde tocht per luxe touringbus, die door Naarden, Muiden, Bussum en Muiderberg voerde.

Tijdens de rit werd stilgestaan bij historische plaatsen en deskundig commentaar gegeven door onder meer Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum.

De bustocht

De bustocht begon op het parkeerterrein van het Sportcentrum de Zandzee in Bussum-Zuid.

Va048n hier voerde de tocht langs de voormalige Cacao- & Chocoladefabriek Bensdorp & Co, de villa's in de wijk het Spiegel, een beschermd dorpsgezicht, via Fort Werk IV en het Brediuskwartier naar de landgoederen Oud Bussem en Beek en vervolgens naar Naarden.

In Naarden kon men bij de Utrechtse Poort uit de bus stappen om een standswandeling te maken. DIe liep langs de Grote Kerk en 123het standbeeld van Comenius naar Bastion Oud Molen en de oude Turfloods.

Hier werd de bustocht hervat. De bus reed nu via Muiderberg, langs het oude tramstation op de Brink, naar Muiden, waar bij het Muizenfort een tweede stadswandeling gemaakt kon worden.

Oosterom leidde de deelnemers langs de oude kazerne (gebouw D) en de Gote Zeesluis, via het "Zusterhuis" (Florishaven) en de H. Nicolaaskerk, naar het als brasserie en wijnbar in gebruik zijnde Fort H, waar een koffie- en theepauze werd gehouden.

De touringbus reed nu via een schitterende route door het Naardermeer (de Overscheenseweg) terug naar Naarden en Bussum, waarbij nog enige toelichting werd gegeven bij de houten huizen, die zich volgens de Kringwet op het gebied van de Vesting Naarden bevonden en aldus indertijd niet in steen gebouwd mochten worden.

Het was een zeer interessante en leerzame tocht, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gooise Meren en de diverse historische verenigingen van Naarden, Bussum en Muiden en voor herhaling vatbaar. Mogelijk worden er meer van dit soort excursies in de toekomst georganiseerd.

[