P1240141

Vroege jaren

Han ter Heegde, sinds 18 januari 2017 burgemeester van Gooise Meren, werd op 27 juli 1958 in Enschede geboren. Zijn beide ouders werkten, de een als directeur van een textielfabriek en de ander bekleedde de positie van hoofd der plaatselijke kleuterschool. Jonge

Ter Heegde behaalde zijn diploma atheneum-b aan het Jacobuscollege in Enschede en ging vervolgens bestuurskunde studeren aan de Universiteit Twente.

Dit was een logische keuze voor een jongen die al op de lagere school de ambitie voelde ooit als burgemeester werkzaam te zijn.

Wat dit ambt voor hem toen al zo aantrekkelijk maakte was zijn interesse in de politiek, het creƫren van zaken, werken tussen de mensen en tastbare resultaten halen. In 1981 werd Ter Heegde opgeroepen voor de militaire dienstplicht.

Indertijd kregen rekruten met een academische opleiding, zoals artsen en bestuurskundigen als Ter Heegde, een zes weken durende verkorte militaire opleiding in Appingedam.

Loopbaan als bestuurder

Aldaar leerde Ter Heegde met wapens omgaan, kamperen op bivak en andere zaken behorende bij het beroep van soldaat. Inmiddels benoemd tot vaandrig werd hij in Den Haag ingedeeld bij de afdeling Rechtstoestand, waar hij onder meer onderhandelingen voerde met vakbonden. P1240186

Toen het hoofd van de afdeling vertrok kreeg Ter Heegde deze functie, hoofd sectie algemene rechtstoestand, aangeboden. Inmiddels was hij bevorderd tot tweede luitenant.

In de rang van eerste luitenant bd zwaaide hij uiteindelijk af maar bleef ook als burger nog enige jaren in de functie van controller bij het Ministerie van Defensie werken als hoofd van de afdeling beleidsanalyse (1990-1994).

In 1994 werd Ter Heegde benoemd tot wethouder van Voorburg, in 2000 tot burgemeester van Langedijk en in 2005 tot die van Heerhugowaard. Na 12 jaar burgemeester in Heerhugowaard te zijn geweest stapte Ter Heegde over naar Gooise Meren, ook in het ambt als burgemeester.