Dorregeest portet


Begin van loopbaan

Antonius (Antoon) Dorregeest (Alkmaar, 12 mei 1880 - Amsterdam, 15 september 1946) was een bekend zwaargewicht worstelaar en gewichtsheffer.

Dorregeest begon zijn loopbaan als gewichtsheffer (zwaargewicht omdat hij 125 kilo woog) en bokser in 1900. Hij behaalde in dat jaar de derde prijs bij een wedstrijd gewichtsheffen, uitgeschreven door de Dordrechtse Athletenclub "Hercules".

In oktober 1900 gelukte het hem tijdens een worstelwedstrijd de eerste prijs te behalen. Tijdens hetzelfde evenement drukte Dorrgeest 100 kilogram en stootte hij 105 kilogram. Dit was een tweede eerste prijs, nu voor gewichtsheffen, waard.

Het jaar daarop bleef Dorregeest aan worstel- en gewichtsevenementen deelnemen, waarbij hij vrijwel altijd als eerste eindigde. Hij werd nu lid van de Amsterdamse Athletenclub "De Halter". Tijdens diens grote nationale athletiek- en worstelwedstrijd in januari 1902 wist Dorregast bij het kampioenschap athletiek de eerste en de ereprijs te behalen.

Deelname aan (Europese) kampioenschappen

Op 30 maart 1902 werd het Internationaal Concours om het kampioenschap van Europa in het worstelen en gewichtsheffen gehouden. In de strijd om het kampioenschap behaalde Dorregeest de derde prijs. In 1903 gelukte het hem eveneens de derde prijs te Dorregeest bemachtigen. Daarnaast wist hij kampioen gewichtsheffen van België te worden.

Medio december 1903 bemachtigde Dorregeest de eerste prijs bij een wedstrijd in gewichtsheffen en worstelen om de kampioenschappen van Noord- en Zuid-Holland. In de jaren die daarop volgden bleef Dorregeest deelnemen aan diverse evenementen.

Tijdens het kampioenschap van Nederland in worstelen en gewichtsheffen in 1907 werd hij eerste en bij de vooroefeningen der Olympische Spelen in Haarlem in 1908 eveneens. Hij verbeterde ook het gewichtsrecord in het stoten van gewichten (150 kilo) het jaar daarop.

Dorregeest nam in 1910 en 1911 deel aan de wereldkampioenschappen. In 1911 vonden die plaats in Dresden. Naast Dorregeest namen ook J. Schrijven en B. Berculou deel. Dorregeest verkreeg de Zilveren Medaille: "Der Dorregeest ist ein schöner und ehrlicher Athlet", klonk het in 1911 in de Duitse pers tijdens het WK in Dresden, waarbij Dorregeest dus tweede werd.

Nadat Dorregeest omstreeks tien jaar kampioen-gewichtsheffer van Nederland was geweest kwam zijn sportloopbaan in 1913 tot een einde. Hij was toen 33 jaar oud.

Latere leven en overlijden

Dorregeest woonde inmiddels in Bussum aan de Badhuislaan nummer 38. Over zijn latere leven is weinig bekend. Hij overleed op 66-jarige leeftijd en werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Bussum. Hij rust daar bij zijn moeder, Margaretha Alida Dorregeest-van Delft.