Inleiding

Dirk Jan de Bruin (Deventer, 17 januari 1894 - Bussum, 24 oktober 1944) werd vanwege zijn activiteiten in het verzet in oktober 1944 door de Duitsers gefusilleerd.

In Vrij Nederland van 4 november 1944 stond: "Bij de razzia in Bussum op 24 oktober werden twee mannen doodgeschoten en twee zwaar verwond".

De doden waren De Bruin en Rijksambtenaar Leendert Jacobus van Buren (1917-1944). Deze laatste ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Bussum

Achtergrond

Op 23 oktober 1944 moesten alle mannen in Hilversum die tussen de 16 en 60 jaar oud waren zich melden voor het aanleggen van versterkingen. 

De 20.000 die dit deden werden binnen een omrasterde ruimte opgesloten. Daarna werd een razzia gehouden op de personen die zich niet gemeld hadden en kennelijk geregistreerd waren. Als de huisgenoten geen geldige reden konden opgeven dan werden er handgranaten naar binnen geworpen. 

De volgende dag, 24 oktober, was het de beurt aan Bussum (Bron: "This is London calling"). 

Dood van De Bruin

De Bruin leverde gegevens van voor de Duitsers belangrijke bedrijven aan de geallieerden. Die konden vervolgens de gebouwen bombarderen. Tijdens de razzia op 24 oktober trachtte De Bruin door een dakraam te ontsnappen en werd door een sluipschutter doodgeschoten (Bron: Bussums Historisch Tijdschrift, 26/3).