Arthur en Bart Graaff

De website Nieuws WO 2 (anno 2018 niet meer bereikbaar) werd opgezet door Arthur E.A.J. Graaff. Graaff (Hilversum, 12 augustus 1948) bracht zijn jeugd deels (vanaf 1956) door in de Verenigde Staten, waar zijn  vader, ingenieur bij Philips, indertijd gedetacheerd was.

Hij begon zijn loopbaan op 18-jarige leeftijd als leerlingverslaggever bij de Volkskrant en werkte later onder meer voor het Parool, Trouw en de Financial Times, waarvan vier jaar in Polen. Graaff is al tientallen jaren hoofdredacteur van FP media en werkt op het moment aan een boek over de Tweede Wereldoorlog.

De vader van Graaff, Bart Graaff, afkomstig uit een middenstandsgezin uit Haarlem, was vanaf 1938 in dienst van Philips in Hilversum. Hij  nam in 1941 aan de Februari-staking aldaar op 25 en 26 februari, die primair was gericht tegen de Jodenvervolging,  deel. In de zenderfabriek NSF, en later ook bij kleinere fabrieken zoals Jaarsma, Wybert, Ripolin en Roter, werd het werk neergelegd.

In deze tijd bouwde Graaff senior illegaal zenders voor het verzet. Nadat deze activiteit aan de bezetter verraden werd vond op 18 maart 1942 zijn arrestatie plaats. Het proces tegen Graaff, dat op 20 januari 1944 begon, eindigde met de uitspraak: "doodstraf wegens sabotage". Doordat Graaff zich voordeed als geestelijk niet volwaardig werd deze straf later omgezet in twaalf jaar tuchthuis.

In 1945 werd Graaff door de Amerikanen in Beieren bevrijd en in de jaren vijftig werkte hij enige jaren in de Verenigde Staten voor Lockheed, waar zijn voormalige commandant van het Duitse kamp voor "displaced persons" zijn buurman werd. Graaff overleed in 2014 op 97-jarige leeftijd in Bussum. Hij was in het bezit van het Verzetsherdenkingskruis en Rechtvaardige Onder de Volkeren van Yad Vashem.

De website

De interesse van Arthur Graaff voor de periode van de Tweede Wereldoorlog werd aldus deels gewekt door de ervaringen van zijn vader tijdens deze periode. Graaff zelf is tegenwoordig actief als woordvoerder van de  Dutch Anti-Fascist Leagua AFV. Zijn interesse gaat ook uit naar de periode van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de hongersnood die indertijd heerste onder de inlandse bevolking.